image2 image1

Vitaminok

A vitaminok  olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk működéséhez, a növekedéshez, a sejtek, szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez. Önmagukban nem jelentenek energiaforrást a szervezetünk számára, de sok fontos biokémiai folyamatban vesznek részt.

A-vitamin (Retinol)01

A szem vitaminjának is nevezik, elengedhetetlen a normális látáshoz, mivel a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója. Hiányában a szem nem tud alkalmazkodni a sötétséghez, ezt nevezik szürkületi vakságnak. Elengedhetetlen továbbá a hámszövet épségének 02megőrzéséhez, a csont- és fogfejlődéshez. Segít a nyálkahártyák védelmében, ezáltal növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
Nagyon fontos antioxidáns, az emberi szervezet béta-karotinból tudja előállítani. A pajzsmirigy túlműködés természetes gyógyszere. Kismamáknak javasolt, mivel fokozza a tejelválasztást. A B komplexekkel, az E-vitaminnal, a kalciummal, a foszforral és cinkkel együtt hat a legjobban.
A cink azért szükséges, hogy az A-vitamin a máj raktáraiból kiszabaduljon.
Az A-vitamin megtalálható a tojássárgájában, tejtermékekben, tengeri halakban, májban.

E-vitamin (Tokoferol)

Legfontosabb élettani szerepe az agresszív szabad-gyökök megkötése a szervezetben, tehát – a03 vitaminok között a legerősebb – antioxidáns hatással rendelkezik. Különböző kutatások kimutatták, hogy kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre, továbbá fontos szerepet játszik a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében, és az agyvérzés utáni lábadozásban is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. A prosztatarák ellenszere. Egyértelműen pozitív befolyással van az idegrendszerre, ezen belül az agy emlékező teljesítményére is. Meggátolja vagy lassítja az érelmeszesedés kialakulását. 04Nélkülözhetetlen eleme a sejtlélegzésnek, fontos szerepe van a fehérje anyagcserében. Védi és erősíti a sejthártyákat. Gátolja a véralvadást, a vérrögképződést. Csillapítja az övsömör fájdalmát.
Enyhíti a lábikra és lábizomgörcsöket. Rendezi az menstruációs zavarokat és alkalmazzák meddőség kezelésében. A klimax tünetei csökkenthetők vagy megszüntethetők E-vitaminnal. Leghatásosabban a C-vitaminnal együtt alkalmazva fejti ki hatását. A természetes E-vitamin kétszer olyan hatékony, mint a szintetikus változat, mert könnyebben felszívódik az emberi szervezetben. Főbb E-vitamin források a növényi olajok, gabonafélék, gabonacsírák, dió, mogyoró, mandula, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, hús, tojássárgája.

D-vitamin (Kalciferol)

05Fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és beépülésében. Elengedhetetlenül fontos a csontképződés folyamatához, a csontok egészséges fejlődéséhez, a csontanyagcseréhez, a csontritkulás megelőzéséhez.
Szükséges az egészséges izom- és idegrendszeri működéshez is.
Szabályozza a hámsejtek érését. Napfény hatására szervezetünk is képes előállítani, de megtalálható a halmájolajokban, májban, tojássárgájában, tejtermékekben.

K-vitamin (Fillokinon)

Két fajtáját különböztetjük meg, a K-1 vitamint a zöld növények, a K-2-t 06pedig a baktériumok állítják elő. Nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, ezért K-vitamin nélkül el is lehetne vérezni. Segít megakadályozni a belső vérzéseket, mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget.
Fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében és a csontritkulás megelőzésében. Főbb forrásai: spenót, paraj, kelkáposzta, petrezselyem, brokkoli, máj.

B1-vitamin (Tiamin)

08Fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Szükséges a szellemi teljesítményhez, az izmok, a vesék és a szív jó működéséhez. Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. Székrekedés ellen hatásos, enyhe vízhajtó, segít az 09övsömör kezelésében, enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmakat.
Fáradtság, fáradékonyság, álmatlanság, fejfájás, heves szívdobogás, ingerlékenység, emlékezet-gyengülés, depresszió jellemzi hiányát. Aki naponta fogyaszt alkoholt, az B1-vitamin hiányban szenved, mert az alkohol kivonja a szervezetből. Megtalálható a dió- és mogyorófélékben, húsokban, májban, hüvelyesekben, élesztőben, gabonafélékben.

B2-vitamin (Riboflavin)

10Fontos szerepet játszik számos enzim működésének biztosításában, a sejtek energiatermelésében, bizonyos hormonok szervezeten belüli előállításában. Nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez, a teljes anyagcseréhez, a zsírsavak11 lebontásához és a méregtelenítéshez. Jó hatással van a növekedésre és szaporodásra, egészségesebb lesz tőle a haj, a bőr és a köröm. Immunerősítő hatása van, késlelteti a szürke hályog kialakulását,hatásos a bőrsérülések gyógyulásánál, csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát, hevességét, a stressz, a szorongás tüneteit. Gyógyítja a pállott szájat, nyelvet, ajkat. Több B2 vitamin szükséges fogamzásgátló tabletta szedése esetén. B2-vitamint tartalmaznak a tejtermékek, a hús- és zöldségfélék, teljes kiőrlésű magvak, máj, tojássárgája, élesztő, mogyoró.

B3-vitamin (Nikotinamid)

12Immunerősítő és rákmegelőző hatása van. Bőrszépítő és agyműködést javító vitamin. Nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, fenntartja a bőr, az idegrendszer és az emésztőrendszer helyes működését. Értágító, vérkeringés 13serkentő, mérsékli az ízületi gyulladást, a depressziót és a koleszterinszintet.
Megakadályozza a migrénes fejfájást, segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és a rossz szájszagot. Jó hatással van a hasmenésre és a gyomorhurutra.Gyógyítja a fényérzékenység okozta bőrgyulladást. A B3 vitamin hatására gyógyítható a skizofréni, a hallucinációk, depresszió, emlékezetgyengülés, érzelmi labilitás, neurózis. Hiánya negatív személyiségvonásokat idéz elő. Szépíti a bőrt, és elősegíti a megfelelő kalóriafelhasználást. Megtalálható a gombában, a rizsben, tejtermékekben, húsfélékben, élesztőben, gabonafélékben.

B5-vitamin (Pantoténsav)

14Központi szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír-, és fehérjeanyagcserében. Több enzimreakció fontos eleme. Jelentős a szerepe az idegek közti kommunikációban, valamint egyes stresszhormonok termelésének 15szabályozásában. Elősegíti a hámrétegek felépítését, befolyásolja a hajnövekedést, létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez.
Alkalmazzák hajápoló termékekben, mivel védi a hajat a különféle károsodásoktól. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, de legfőbb forrásai a hüvelyesek, húsok, a máj és a gabonafélék.

B6-vitamin (Piridoxin)

A nők vitaminja. Elengedhetetlenül fontos a fehérjék átalakulásának folyamata során. A 16legújabb tudományos kutatások alapján valószínűsíthető, hogy alapvető szerepe van a csontok szerves részét alkotó egyik legfontosabb anyag, a kollagén képzésében. Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, 17nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez, a vörösvértestek és az ellenanyagok képzéséhez.
Segít megakadályozni az ideg- és bőrbetegségek kialakulását, csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, természetes vízhajtó. Csecsemőhányás ellen szükséges. Fontos a terhességi hányás és a menstruáció előtti feszültség és tünetegyüttes enyhítésében. Legfőbb B6-vitamin források a máj, húsfélék, tejtermékek, tojássárgája, élesztő, zöldségfélék, dió, mogyoró, napraforgó.

B12-vitamin (Kobalamin)

A vörösvérsejtek felépítéséhez, a sejtosztódáshoz és a fehérjék hasznosításához 18nélkülözhetetlen, kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg. 19Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást. Egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet, javítja a keringést, az emlékezőképességet és az egyensúlyt.
Hasznos lehet a növekedésben elmaradott gyermekeknél. Tökéletes felszívódásához kalcium szükséges. Fő forrásai a húsfélék, máj, halak, tejtermékek, tojás.

H-vitamin (B7-vitamin, Biotin)

20A szervezet épségét biztosító vitamin. Kulcsszerepet játszik a fehérje, szénhidrát, 21koleszterin és aminosav anyagcserében. Stabilizálja a vércukorszintet, mert elősegíti a cukor keményítővé alakulását. Segíti a zsírok elégetését.
Belülről erősíti és szépíti a hajat és a körmöket, enyhíti a bőrkiütést és az izomfájdalmat. Legjobb biotinforrások a tojássárgája, élesztő, máj, vese, karfiol, paradicsom dió- és mogyorófélék, csokoládé.

Folsav (B9-vitamin)

22Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, az aminosavak anyagcseréjéhez és a nukleinsavak szintéziséhez. Javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Fontos szerepet tölt be a terhesség ideje alatt, mivel az embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsav a B12 vitaminnal szorosan együttműködve fejtik ki hatását, mivel biológiailag aktív formájukat az egymáshoz közvetlenül kapcsolódó kémiai reakciójuk során nyerik el.23 Szerepet játszik a megfelelő növekedésben, felelős a szép, egészséges bőrért. A meleg és a fény hamar elbontja, ezért a nyers növényi ételek mellőzése esetén, szinte kizárólag főtt étellel táplálkozóknak könnyen folsav hiánya lehet. Főzéskor, főként túlfőzéskor a táplálék folsavtartalma 80 %-ban elpusztul. Megtalálható a zöldségek, főzeléknövények (leginkább a paraj) leveleiben, a gyümölcsökben, a májban, az élesztőben, tojássárgájában, teljes őrlésű búza- és rozslisztben.

C-vitamin (Aszkorbinsav)

24A Nobel-díjas magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a felfedezése. A legismertebb és a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin. Elsősorban immunerősítő, mivel antioxidáns hatása által fokozza a szervezet ellenállóképességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. Gyógyítja a fertőzött, vérző ínygyulladást és a foggyökér csonthártya betegséget. Védelmet biztosít a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek ellen. Csökkenti 25a vérnyomást és a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögképződést. Fontos szerepe van a sejtlégzésben, fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. Elősegíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12 vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését.
Védelmet biztosít a szürkehályog ellen. Természetes hashajtó. Segít a nátha megelőzésében és kezelésében. A fogamzásgátló tabletta fogyasztása, a stressz és a cigaretta növeli a kiürülését. Véd a környezetünkben lévő káros kémiai anyagok mérgező hatása ellen. A nyomelemek többsége sem képes betölteni feladatát, ha nincs jelen elegendő mennyiségű C-vitamin. A C-vitamin felszívódásában segítenek a bioflavonoidok, így mindenképp szükséges természetes alapú készítmények használata. Legfőbb C-vitamin források a citrusfélék, a csipkebogyó, paprika, homoktövis.

Béta-karotin

A múlt század közepe óta használják színezékként. Az A-vitamin provitaminja (elővitaminja) a béta-karotin, ez azt jelenti, hogy belőle képződik az A-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, hiszen felesleg esetén elraktározódik. 26Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.
Antioxidáns aktivitásával véd a szabadgyökök károsító hatása ellen. Támogatja az immunrendszer működését, segít megőrizni szemünk egészségét. Hozzájárul a köröm, a haj és a bőr egészségéhez. Elengedhetetlenül fontos az egészséges növekedés szempontjából, segíti a hámszövet, a csontok és a fogak normális fejlődését. Terhesség és szoptatás idején az A-vitamin szükséglet jelentősen megnövekszik, mely béta-karotinfogyasztással pótolható.
Főbb forrásai: sárgarépa, spenót, brokkoli, mangó, őszibarack, sárgadinnye, sütőtök, tojássárgája.

Glükozamin

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek 27működését és a porcszövetek újraképződését, a sérült ízületek helyreállítását, a sérülés megelőzését. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlen rendszeres pótlása. Kis mennyiségben a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igen gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók és a tengeri állatok kitinpáncélja.

Likopin

28A karotinoidok családjába tartozó festékanyag. Betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják. Jelentős antioxidáns hatással bír. Több krónikus megbetegedés megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. Csökkenti a szervezet szemmel látható idő előtti öregedését. Védelmet nyújthat a gyomor és az emésztőrendszer rákos megbetegedései ellen is. Elősegíti a sejtek közötti kommunikációt, részt vesz a koleszterin anyagcsere és a sejtek szaporodásának és szabályozásában.
A likopin akadályozza az LDL koleszterin oxidációját, ami érelmeszesedést, ezáltal szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Gátolja a hályogos megbetegedések és a sárgafolt-elfajulás kialakulásának kockázatát. Védi a bőrt a káros UV sugárzással szemben. Legfőbb forrása a paradicsom, amely feldolgozott formában sokkal hatásosabb, mint a friss. A hőkezelés során ötször annyi likopin szabadul fel, mint amennyit a nyers gyümölcs tartalmaz. Megtalálható még a görögdinnyében, vörös húsú grapefruitban, papayában és a csipkebogyóban.

Paraamino-benzoesav

Régebben a B-vitaminok közé sorolták, ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú29 tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, vitaminokat termelnek, visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A jótékony baktériumokon keresztül a paraamino-benzoesav előnyösen hat szervezetünkre. Fő forrásai a gabonafélék.

Taurin

Az emberi szervezetben is előforduló kéntartalmú aminosav. Legnagyobb mennyiségben az 19agyban és az idegrendszerben található meg. Legjelentősebb az energiatovábbító és méregtelenítő szerepe. Szabályozza a folyadék szintjét az izomsejtekben, hatással van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre és a koleszterinszintre. Jelenléte elengedhetetlen az idegrendszer optimális fejlődéséhez.
Ha a szervezetben alacsony a taurin szint, különböző zavarok jelentkezhetnek, például a szívizom károsodása, a recehártya rendellenes fejlődése és növekedési visszaesések. A taurin segít a sejt belsejében lévő kalcium szintjének szabályozásában. Legfőbb forrásai a kagyló, a rák, halak. Megtalálható az anyatejben és egyéb húsokban is.

Ginseng

Jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily30 módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására, az energiateltség érzésének növelésére, szellemi és testi teljesítmények fokozására. Kedvező hatással van az izmok működésére, azok energia-felhasználására is. Késlelteti a fáradtságérzetet, fokozza az endorfin (boldogsághormon) termelését is. Jó hatással van továbbá a szívre, vérkeringésre, használják a vérkeringés normalizálására is. Védi a májat a gyógyszerek az alkohol és más toxikus anyagokkal szemben.

Inositol (B9-vitamin)

Segít a normál szívműködésben és a zsírlebontásban. 08Elengedhetetlen a haj növekedéséhez. Zsíroldó vegyület, amely nélkülözhetetlen az idegi impulzus átvitelben, továbbá szerepe van a zsírok szervezeten belüli transzportjában.
Megtalálható a babban, dióban, mogyoróban.

Lutein

32A karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Látásunk élességéért a retina sárgafolt (más néven makula) nevű része felel, melyet ezért az éleslátás helyének is hívnak. A makula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezet.
A lutein a makula fontos alkotórésze, mely kiszűri az ember számára káros kék fényt és féken tartja a sárgafolt degenerációjának folyamatát, így óvja látásunkat.
Főbb lutein források: spenót, káposztafélék és más sötétzöld leveles zöldség.

Rutin (P-vitamin)

A bioflavonoidok közé tartozó anyag. Antioxidáns hatású, csökkenti a hajszálerek 33törékenységét.
A C-vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. Segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól. Megtalálható az almában, a citrusfélékben és számos más gyümölcsben.

A Naturlife.hu oldalain található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.
Studio3way Céges Honlap Készítés - Studio3way